Reklámfilmünk ide kattintva nyílik megMai dátum
2020.01.18
Névnap
Piroska
Kapcsolat
Levél nekem
Látogatók
1721272
Frissítve
2020.01.16

36.jpg

24.jpg

44.jpg

26.jpg

27.jpg

C I K K E K « Vissza a főoldalra

NASSOLNIVALÓK TERMÉSZETESEN

Szerző: Nagy Z. Róbert • 2007.09.26

Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban a reformtáplálkozás, sokan nem tudunk ellenállni a nassolnivalóknak, főleg így a téli időszakban. Mivel van választék bőven, megtehetjük, hogy rágcsálnivalóinkat természetes eredetű táplálékokból ál

cikk_5_bek_38.jpg

Dió, mogyoró, mandula
Gyûjtõnevükön a hazánkban is termesztett héjasok. Magas energiatartalmukból adódóan (2600-3000 KJ) méltán vehetnék fel a versenyt a húsfélékkel, de a fogyasztási szokásainkat - és az árukat - figyelembe véve nálunk inkább csemegeként tarthatók számon. Olajtartalmuk a legmagasabb 50% körüli, de jelentõs a 10%-os szénhidrát és a gyümölcsök között kiemelkedõ 15-28%-os fehérjetartalmuk. Biológiai értéket képvisel még a fogyasztók számára B és E vitamin tartalmuk. Terméseik nyersen is fogyaszthatók, de az édesipar is nagy mennyiséget használ föl belõlük. A dió és a mandula zölden is szedhetõ, ekkor kandírozva vagy befõttként készíthetõk el, de a likõripari felhasználásuk is jelentõs.

Szelídgesztenye
Jelenleg reneszánszát éli. Alapvetõen abban különbözik a fentiektõl, hogy ez nyersen nem élvezhetõ, leggyakrabban ezért általában sütik, de fõzve is tálalható. Tápértékben is jelentõs a különbség, mivel keményítõtartalma a meghatározó (20-25%), fehérje és olajtartalma elenyészõ a fentiekhez képest. Cukrászipar is használja, gondoljunk csak a gesztenyepürére.

Pisztácia
Mediterrán területeken élõ örökzöld fa, aminek mi leginkább csak magjait ismerjük. Levelei aromás ízûek, köhögéscsillapító hatásúak. Kérgébõl kinyerhetõ gyantájával likõröket, süteményeket ízesítenek, de használják mûtárgyak restaurálásához, valamint színészek álszakállának illetve bajuszának felragasztására is.

Kesudió
Legnagyobb mennyiségben Indiában és Brazíliában termesztik ezeket a tizenöt méter magas fákat, melyek évente 50 kg termést is hozhatnak. Vese alakúan görbülõ magjait forró olajban, vagy levegõn pörkölik, csak ezután kerülhet forgalomba, mivel nyersen mérgezõ. Az elõkezelés után íze kellemesen selymes lesz. Szintén olaj és fehérjetartalma számottevõ. Sózva és cukrozva is fogyasztható, vagy sütemények ízesítésére is alkalmas. További pirítás és darálás után a keleti konyha egyik fûszere. Zsenge levelei zöldségként is elkészíthetõek, olajából ipari feldolgozás után festékeket, lakkokat, ragasztókat, sõt fékbetéteket is gyártanak.

Paradió
Nálunk még alig ismert, de nagyobb áruházakban néha kapható. Termesztése nem jellemzõ, gyakrabban vad állományokból gyûjtik. Fája 50 méter magasságot is elérheti, termései általában 5-6 cm hosszúak. Érdekessége, hogy 15 hónapig érik, és héja annyira kemény, hogy kikelni csak úgy tud, ha a fásodott burkot rágcsálók megkezdik, vagy akár évekbe is telhet amíg az elkorhad és kiszabadul a csíra. Magja kiváló ízû, de csak rövid ideig lehet tárolni.

Kókuszdió
Mindenki ismeri ennek az egzotikus pálmának a gyümölcsét. A növény 30 méter magas, levelei az öt méteres hosszúságot is elérhetik. A kókuszdió érése 12 hónapot is igénybe vehet, olajtartalma megközelíti a 70%-ot. Maga a "dió" a termés csontmagja. A fásodott, rostos héj alatt található a hófehér táplálószövet, ezen belül pedig a kókuszvíz. Ebbõl a tápfolyadékból - ami édes ízû- rakódnak ki a zsiradékok a táplálószövetbe, ami kelés esetén a csíra fejlõdését biztosítja. A kókuszvíz e kiválási folyamat során teljesen elfogy a magból, helyét egy levegõvel teli üreg veszi át, aminek köszönhetõen a víz felszínén úszva biztosítja a növény terjedését. A kókusz ehetõ nyersen, reszeléke fûszer. A kozmetikai ipar is feldolgozza termését, de a növény minden része hasznosítható: a rostos magköpenybõl kötelek, durvább szövésû takarók, szõnyegek készülnek, a virágaiból bort, ecetet, szirupokat nyernek, törzse építõanyag. Az érett mag begyûjtése a legegyszerûbb, mivel csak fel kell szedni, ám amíg nem jelentek meg az alacsonyabb kultúrváltozatai, a nyers termések és virágok betakarítása embert próbáló feladat volt, ezért gyakran idomított majmokkal végeztették el a szüretet.

Népszerûségükben nem maradnak le, csak méretekben a következõ csemegék, hiszen ezek egynyári növényeken teremnek:

Földimogyoró
Egy dekoratív, közel fél méter magas, sûrûn elágazó növény, ami a vetéstõl számított 4-5. hónapra már betakarítható. Érdekessége, hogy virágzás után a magházát (a benne fejlõdõ magokkal együtt) lenyomja a föld alá, ahol az a gyökerekhez hasonlóan tápanyagokat képes felvenni egy ideig. Így tehát a mogyorószemek a föld felett kezdik életüket, a talajban érnek be, majd (a szüret során) ismét elõjönnek a földbõl. Magjai fehérjében és olajokban gazdagok, általában nyersen vagy pörkölve fogyasztják õket, de van, ahol fõzve, köretként tálalják. Cukrozottan török mogyoró készül belõle, és alapanyagául szolgál a kedvelt mogyorókrémeknek. A világon termesztett mennyiség jelentõs részébõl sütõolajat sajtolnak, és a margaringyártáshoz is nagy mennyiséget használ fel az élelmiszeripar.

Pattogatnivaló kukorica
A magas szénhidráttartalmú magot egy vastag üveges rész veszi körül, amin nem tud kiáramlani a gõz hevítés során. Ennek a tulajdonságának az eredménye, hogy szinte felrobban a hõtõl, és térfogata az eredeti többszörösére növekszik.

Tökmag
Ez a kapaszkodó hajtású növény mindenkinek ismerõs, hisz a pirított tökmag nem az egyetlen ismert felhasználási módja. A virága hússal töltve vagy tésztába forgatva kisütve is kitûnõ étel, de zsenge termései is sokféleképpen elkészíthetõek (tökfõzelék, rántott tök stb.). A magja gyógyhatással is bír, fogyasztásával megelõzhetõk némely prosztatabetegségek.

Napraforgómag
A legendás szotyola... Emellett olaját a kozmetikai ipar és minden háziasszony alkalmazza a konyhában. Kevéssé köztudott, de zsenge bimbói az articsókához hasonlóan elkészíthetõk. Magjait a népi gyógyászat vizelethajtóként és gyulladásos vesebetegségekben, szárát pedig a papíripar hasznosítja.

Az itt megemlített csemegeként fogyasztható magok csak az ismertebbek, melyek jelenleg kaphatók nálunk, ám a választék folyamatosan bõvül. Nassolnivalók, de sok más dologra is jók..

http://bulkshop.hu

http://bit.ly/Cibdol_1

http://www.polariskorong.hu

http://www.diochi.hu/VIRAIMUN-KAPSZULAK-80-db-d21.htm

http://bit.ly/herbáció_vadg250glammies

http://gyogyitobeszelgetes.hu

43.jpg

kep_18.jpg

7.jpg

4.jpg

19.jpg

29.jpg

kep_16.jpg

33.jpg

13.jpg

15.jpg

21.jpg

28.jpg